Årsskriften

Redaktion

Föreningen har sedan 1938 producerat en årsskrift med artiklar om Östersunds historia – i såväl dåtid som nutid. Vår ambition är och har varit att bjuda på ett spännande material från många olika verksamheter, ett smörgåsbord att plocka ifrån. Vi vill att så många som möjligt av föreningens medlemmar, och även andra, ska hitta något som intresserar och förhoppningen är givetvis att ni finner någon smakbit som passar just er!

För redaktionen:

Agne Svärd (redaktör)

Peter Berg

Margareta Olsson

LO Rindberg

Johan F Wijnbladh

Klicka nedan för att läsa mer om att bli medlem i Föreningen Gamla Östersund

Bli medlem >>

Årsskiften 2021

Välkommen till den 84:e utgåvan av FGÖ:s årsskrift! Jag som skriver de här raderna heter Agne Svärd och är sedan förra hösten redaktör för den här boken.

Uppväxt i Sveg och bosatt i Krokoms kommun sedan 30 år tillbaka, låt vara att jag har bara 50 meter till kommungränsen och att postadressen är Östersund kan ses som förmildrande omständigheter…, är knappast meriter som imponerar i de här sammanhangen, inte heller att jag tillbringat stora delar av mitt liv bland bollar, puckar och tidtagarur på länets idrottsarenor.

Men ni medlemmar kan vara alldeles lugna; mina kunskapsluckor täcks med råge av kamraterna i redaktionen; åldermannen Johan F Wijnbladh (som varit med i kommittén i 20 år), Margareta Olsson, LO Rindberg samt föreningens ordförande Peter Berg besitter alla en imponerande sakkunskap i ämnet Östersund och varje möte vi har blir därför som en spännande historielektion.

Tillsammans med dem ska jag göra mitt bästa för att föra den här aktningsvärda skriften om Östersunds historia framåt i tiden. Själv får jag tryggt luta mig emot erfarenheten från nästan 50 år på Länstidningen där jag jobbat med en hel del sport men den mesta tiden funnits med i arbetet kring den så kallade desken (tidningens hjärna, hjärta och lungor).

Det är där man ”gör tidningen”, där passerar och formas allt material innan det når ut till läsarna.

Jag har alltid hävdat att jag har haft världens bästa jobb. Det säger förmodligen många andra också. Men tänk att varje arbetsdag få sitta mitt i händelsernas centrum, att få vara en del av all den dramatik och glädje som finns runt om oss. Det bör naturligtvis ha gett mig en unik inblick om bland annat Östersunds utveckling de senaste 50 åren, därtill en ganska god kännedom om stadens befolkning. Det är den kunskapen som får bli mitt bidrag till den här årsskriften.

Den positionen har också hjälpt mig och redaktionen att komma i mål med årets bok. Jag har naturligtvis lättare än de flesta andra att med bidrag från gamla och goda kontakter plocka hem ett spännande bildmaterial från fotografer i världsklass som förhöjer er läsupplevelse. Stort tack för att vi fått använda era bilder!

Givetvis också ett tack till er skribenter som medverkar i årets utgåva samt sist men inte minst till Björn Barchéus Bergman på Daus Tryckeri som sett till att det har blivit en bok av våra texter och bilder.

Trevlig läsning!
Agne Svärd / redaktör

Årsskriften kommer traditionsenligt ut den 23 oktober då föreningen har sitt högtidsmöte på stadens ”födelsedag”. De som inte deltager i middagen kan hämta sitt exemplar i Stadsmuseet följande lördagar.

Årsskriften ingår i medlemsavgiften och tillsänds medlemmarna under november månad. För övriga finns årsskriften att köpa i Stadsmuseet till ett pris av 150 kronor. Äldre årgångar säljs till reducerat pris. Årsskriften finns till salu även i Hübenettes bokhandel.